Joule: Εκπαιδευτικό σεμινάριο για τη δημοσιογραφία δεδομένων

Joule: Εκπαιδευτικό σεμινάριο για τη δημοσιογραφία δεδομένων

Το εργαστήριο Ειρηνευτικής Δημοσιογραφίας (Peace Journalism Lab) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης συμμετείχε στην δραστηριότητα «Learning, Training and Teaching Activity”, μέρος του προγράμματος «JOULE: the Data Journalism courses for Higher Education» που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο στο Πανεπιστήμιο Universita degli Studi della Tuscia στο Βιτέρμπο της Ιταλίας. Στο πλαίσιο του προγράμματος συμμετείχαν συνολικά 18 φοιτητές από όλες τις συνεργαζόμενες χώρες του προγράμματος (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Βέλγιο, Πορτογαλία). Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης συμμετείχε με μια ομάδα τριών μεταπτυχιακών και τελειόφοιτων φοιτητών.

Οι φοιτητές αρχικά παρακολούθησαν τον Ιούνιο διαδικτυακά μαθήματα και εκπαιδεύτηκαν στην πλατφόρμα που ανέπτυξαν οι συνεργάτες του προγράμματος. Τα μαθήματα κάλυπταν θεματικά όπως ο εντοπισμός και η ανάλυση δεδομένων, ο σχεδιασμός γραφημάτων, η παραγωγή περιεχόμενου και συγγραφή ιστοριών που βασίζεται σε δεδομένα (data storytelling). Μετά την επιτυχή παρακολούθηση του, οι φοιτητές μαζί με έναν εκπαιδευτή από κάθε χώρα συμμετείχαν σε ένα 10ημέρο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που διοργανώθηκε στο Πανεπιστήμιο του Βιτέρμπο στην Ιταλία. Στόχος ήταν η πρακτική εφαρμογή των γνώσεων και η εντατική εκπαίδευση των φοιτητών με την καθοδήγηση των εκπαιδευτές.

Η επιτόπια εκπαίδευση στην Ιταλία περιελάμβανε θεωρητική εκπαίδευση και την συγγραφή άρθρων που βασίζονται στην αξιοποίηση δεδομένων. Συνολικά οι συμμετέχοντες δημοσίευσαν τρία άρθρα που παρουσιάζουν πληροφορίες για τα τροχαία ατυχήματα στην Ευρώπη, τις διαδηλώσεις στην Ευρώπη και την εγκληματικότητα στο Σικάγο.

Τροχαία ατυχήματα στην Ευρώπη

Αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων κατά 3% έχει καταγραφεί στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2022 σε σχέση με το 2021. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, μείωση καταγράφεται με την πάροδο του χρόνου στους θανάτους που προκαλούνται από αυτοκινητικά ατυχήματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η χώρα με τη μεγαλύτερη μείωση είναι η Εσθονία με ποσοστό 87%.

Γράφημα 1: Αριθμός θανάτων ανά χώρα (1991-2021). Πηγή: Joule

Όσον αφορά την Ελλάδα, σύμφωνα με τα δεδομένα της ΕΛΣΤΑΤ, καταγράφεται σταδιακή μείωση των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων από το 2000 κι έπειτα. Η χώρα μας συγκαταλέγεται ανάμεσα στις χώρες με τα περισσότερα αυτοκινητικά ατυχήματα.

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.

Διαδηλώσεις στην Ευρώπη

Συσχέτιση των κοινωνικοοικονομικών, πολιτικών και πολιτιστικών δυναμικών με την εκδήλωση διαμαρτυριών ανά χώρα παρουσιάζουν τα διαθέσιμα δεδομένα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναλύθηκαν και αφορούν μία χρονική περίοδο 16 ετών (2000-2015), εντοπίζονται σημαντικές διαφορές στη συχνότητα και στα αίτια που οδηγούν τους πολίτες στη διοργάνωση διαμαρτυριών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το χαμηλότερο ποσοστό διαμαρτυριών καταγράφεται στο Λουξεμβούργο, με μόλις 30 σε διάστημα 16 ετών. Από την άλλη, το ίδιο διάστημα έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα 3.653 διαμαρτυρίες.

Γράφημα 2: Πλήθος και αιτίες διαμαρτυριών ανά χώρα (2000-2015). Πηγή: Joule

Εξετάζοντας την κατανομή των αιτιών σε διάφορες χώρες και τον τρόπο με τον οποίο αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου, αποκτούμε γνώσεις για τις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι κοινωνίες παγκοσμίως, καθώς και τις μοναδικές συνθήκες που τροφοδοτούν τις διαμαρτυρίες σε τοπικό επίπεδο.

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.

Εγκληματικότητα στο Σικάγο

Η οικονομική ανισότητα, οι φυλετικές διακρίσεις, η COVID-19, η επιδημία οπιοειδών θεωρούνται ως κάποια από τα αίτια της εγκληματικότητας στο Σικάγο των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα επίσημα διαθέσιμα δεδομένα, η κλοπή και οι περιπτώσεις βιαιοπραγίας είναι τα αδικήματα που καταγράφονται πιο συχνά στην Αμερικάνικη πόλη. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι υποθέσεις κλοπών παρουσιάζουν μια αυξητική τάση μεταξύ 2015 και 2019 και μία απότομη άνοδο το 2022. 

joule_crime.png

Εικόνα 1: Πλήθος και αιτίες διαμαρτυριών ανά χώρα (2001-2023). Πηγή: Joule.

Ο αρθρογράφος επισημαίνει την δυνατότητα αξιοποίησης των δεδομένων για την χάραξη πολιτικής με σκοπό την ενίσχυση των πιο αδύναμων στρωμάτων, για την μείωση των παραβατικών συμπεριφορών.

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.

Συνέντευξη συμμετεχόντων σε ραδιοφωνική εκπομπή

Στο πλαίσιο του προγράμματος οι φοιτητές συμμετείχαν στη ραδιοφωνική εκπομπή του πανεπιστημίου όπου και μίλησαν για το πρόγραμμα. Μπορείτε να βρείτε το επεισόδιο στον παρακάτω σύνδεσμο: